Instituto de Acuicultura de Torre de la Sal (CSIC)
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Código
CSIC-IATS -
Fecha de alta
28/08/2007 -
Fecha de actualización
17-12-2019 - Descarga la ficha
Descripción
El Instituto de Acuicultura Torre de la Sal (IATS) es un Centro Público de Investigación de la Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), que desarrolla su actividad en el ámbito de la Acuicultura Marina desde 1979. Está ubicado en las proximidades del Parque Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca (Castellón). Cuenta con una plantilla de 13 investigadores que, junto con el personal de apoyo, becarios e investigadores contratados, constituyen el único centro del CSIC dedicado íntegramente a la investigación en Acuicultura. Esta actividad se desarrolla en el marco de una estrecha colaboración con otras entidades tanto nacionales como internacionales. El IATS está constituido en dos departamentos: Departamento de Fisiología de Peces y Biotecnología, que está formado por tres grupos de investigación: Fisiología de la Reproducción de Peces, Endocrinología de la Reproducción y Diversificación del Cultivo de Peces, y Control de Ingesta en Peces, y Departamento de Biología, Cultivo y Patología de Especies Marinas, integrado a su vez por cuatro grupos de diversa especialidad: Nutrigenómica y Endocrinología del Crecimiento de Peces, Biología y Cultivo de Moluscos, Patología de Peces y Especies Auxiliares en Acuicultura, Larvicultura y Ecotoxicología. El IATS desarrolla investigaciones en líneas básicas y aplicadas en el campo de la acuicultura de especies marinas con proyección local en la Comunidad Valenciana; en el ámbito nacional, colaborando con otros organismos públicos de investigación y empresas localizadas en el litoral atlántico y mediterráneo, y en el ámbito internacional mediante colaboraciones auspiciadas por programas internacionales, con países de todo el mundo.
Información general
Objetivos
Basic and applied research.
Puntos fuertes
The priority lines of research are:
- Artemia biology and ecology: biodiversity, genetics, biogeography, invasions, parasitism.
- Live prey, larval nutrition and aquaculture: Studies on the cultivation of live prey for the feeding of larvae of marine organisms and the improvement of their nutritional levels through enrichment and bioencapsulation. Studies on larviculture, especially on the nutrition of marine larvae in aspects related to lipids, amino acids and vitamins. Study of the lipid metabolism of fish larvae.
- Aquatic ecotoxicology: development of biomarkers involved in fundamental physiological and biochemical processes in aquatic organisms. Implications in the environment and aquaculture.
- Molecular genetic characterization of populations of commercial clam species (Subfamily Tapetinae) and other bivalves of commercial interest, with a view to shellfish management and cultivation.
- Fine and Japanese clam genomics: generation of transcriptome sequences, and transcriptomic analysis of populations. Genomic bases of clam growth.
- Nutrigenomics: Design and validation of new feedstuffs based on flours and vegetable oils and new alternative sources of raw materials. Quality and food safety of fish in culture. Functional foods: intestinal health and food conversion.
- Growth endocrinology: oxidative and bio-energetic stress. Functional genomics: identification and characterization of new genes related to characters of interest. Integrated phenotyping through the use of new biotechnology tools and omic approaches.
- Diagnosis, prevention and control of diseases in fish: Determination of parasites and pathologies. Application in vaccine production.
- Molecular, cellular and physiological bases of fish reproduction. Development of environmental, hormonal, engineering and genetic manipulation technologies for the control and study of fish reproduction.
- Neural mechanisms involved in the regulation of intake: participation of the melanocortin system and its regulation.
- Application of the previous aspects to fish farming in larval breeding facilities.